Zand

Deze week alles over zand! Want wat is zand (Geologisch gezien) nu eigenlijk? En Wist jij dat er een hele groep mensen zand verzameld? Je leest het deze week allemaal in het blog over zand!

Zand

Zand is eigenlijk gewoon een term voor de korrel grote van steentjes. Deze korrel grote varieert tussen 63 micrometer en 2 millimeter. Daarom is het eigenlijk zo klein dat het geen steen meer is. Is het zand kleiner dan 63 micrometer noemen we het silt en is het groter dan 2 mm zijn het kiezels. Zand is afbraak/erosie materiaal van gesteenten, schelpen en koralen. Zand is een van de meest voorkomende stoffen op onze planeet.

Zand – Zandmotor, Nederland

Zand Verzamelaars

Het is misschien een maf idee mensen die zand verzamelen! Toch kan ook zand heel interessant zijn, het bestaat namelijk uit hele kleine korrels van mineralen en gesteenten. Deze zandverzamelaars zijn op zoek naar zand uit zoveel mogelijk plekken van de wereld om te kijken, waaruit bestaat het zand eigenlijk? Het zand word opgeslagen in micromount doosjes met een labeltje.

De opbouw van zand

Het is al even genoemd, zand bestaat uit allerlei verschillende gesteenten en mineralen. Het meest voorkomende mineraal is kwarts. Wat zowel doorzichtig, opaak en transparant kan zijn in allerlei kleuren afhankelijk van de insluitsels. Er zijn stranden waar het zand helemaal bestaat uit granaat of groene olivijn.

Schelpen zand – Noord Sanibel island, Florida, USA

De ontginning van zand

Ook voor de industrie gebruikt men allerlei vormen van zand onder ander voor glas. En bijvoorbeeld de ondergrond van de 2e maasvlakte is volledig gemaakt met in de Noordzee gewonnen zand. Zo zijn er nog wel een heel aantal andere doeleinden te verzinnen.

Meer over zand?

wil je meer weten over zand, kijk dan eens in de database van www.mineralen-fossielen.nl