Schelpen

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.
Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het veerspreidingen gebied van de soort. Ook mag men hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, Wanneer is het gevonden, Op het strand of….. Al deze gegevens zet je thuis in een database.

Bivalvia

De Bivalvia ook wel bekend als tweekleppige, vertegenwoordigt de kokkels, oesters, mossels, coquilles, pecten, en alle andere bivalven. Zij hebben allen aan de bovenkant een scharnier en geen hooft of radulaire tanden. (zoals bijvoorbeeld bij slakken en keverslakken wel het geval is). Ze eten door gebruik te maken van de kieuwen en er zijn zo’n 9200 soorten in leven waarvan een aantal zeer geregeld word geconsumeerd.

Anomiidae

Aplysiidae

Arcidae

Astartidae

Cardiidae

Carditidae

Chamidae

Corbulidae

Donacidae

Glycymeridae

Lucinidae

Mesodesmatidae

Noetiidae

Hiatelidae

Mactridae

Myidae

Mytilidae

Ostreidae

Pectinidae

Pinnidae

Plicatulidae

Psammobiidae

Pteriidae

Solecurtidae

Solenidae

Spondylidae

Tellinidae

Veneridae

Zoet-water tweekleppigen

De onderstaande categorieën bevatten alle families met zoet-water tweekleppigen.

Cyrenidae

Dreissenidae

Sphaeriidae

Unionidae