Schelpen

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis. Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.

Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het verspreidringen gebied van de soort. Ook mag ik hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, wanneer is het gevonden, Op het strand of….. al deze gegevens zet je thuis in een database.

Scaphopoda

Scaphopoda worden in het Nederlands ook wel olifandstandjes of stoottandjes genoemd het zijn een aparte klasse van weekdieren. Deze dieren vormen een holle buis waar het beestje in zit. Hoewel het diertje wormachtig aandoet zijn het echte weekdieren. Deze weekdieren worden gedetermineerd aan de hand van de groeven en ribbels op de schelp maar ook de voor en achterkant zijn erg belangrijk, vandaar dat deze er ook bij worden gezet op de afbeeldingen. Helaas is er voor determinatie meestal een specialist nodig met brede kennis over deze diergroep, vandaag dat ik een extra kopje heb voor alle ongedetermineerde olifandstandjes.

Anatomie

Scaphopoda hebben een smalle schelp die eigenlijk als een soort buis gezien kan worden. Zij leven bijna helemaal begraven in het sediment van uitsluitend marine leefmilieus. De kop van het dier is altijd naar beneden gericht ook de voet zit ook aan deze kant wat het dier in staat stelt om te graven. De tentakels rond de voet worden captacula genoemd. Deze zeven door het sediment en brengen stukjes voedsel (veelal foramiferen) naar de mond. Scaphopoda hebben geen kieuwen maar het gehele lichaam kan zuurstof uit het water halen. Het zenuwstelsel van de Scaphopoda is ongeveer gelijk met het zenuwstelsel van de gastropoden (slakken).

Determinatie

De determinatie van Scaphopoda is erg ingewikkeld omdat er word gekeken naar bijvoorbeeld de kromming van de schelp, de groeven in de schelp en andere uiterlijke kenmerken. Toch is het verschil vaak maar lastig te zien en is er voor de meeste soorten een specialist nodig.

Dentalidae

Fustiariidae

Ongedetermineerd

Meer weten over Scaphopoda in het algemeen? Lees dan het blog Scaphopoda of Olifantstandjes.

En zoekt u naar Scaphopoda voor uw eigen verzameling? Kijk dan op www.mineralenenfossielenkpen.nl/schelpen/Olifantstandjes-scaphopoda.Elk specimen of elke serie specimens die u daar ziet zijn ook in deze database terug te vinden. Dit ook als het specimen al lang is verkocht, door het specimen specifieke nummer kunt u de data altijd makkelijk terugvinden ook als u deze zelf verloren bent.