Strombidae

De strombidae zijn een familie van marine gastropoden die voornamelijk voorkomen in tropische wateren. Het zijn allemaal gemiddelde tot (zeer) grote soorten, de dieren zijn herbivoren (planteneters).  Deze zijn in het bezit van een operculum en dankzij dit vaak gebogen operculum kunnen ze springende bewegingen maken. De meeste soorten hebben een stervormig inkeping in de buurt van de voorkant, ook zijn ze voorzien van felle kleuren en soms grote stekels. De eieren worden afgezet in lange gelatine-achtige strengen. Er zijn 91 levende soorten zijn op het moment onderverdeeld in 22 genera.

Alle op het momment geaccepteerde levende soorten & genera binnen de strombidae door WoRMS (world register of marine species).

Totaal 91 soorten verdeeld over 22 genera.

Voorheen werden alle soorten voornamelijk in 2 genera onderverdeeld, dit is inmiddels dus veranderd naar 22 genera.

Versprijding

In groen, het volledige verspreidingsgebied van alle soorten strombidae.

De strombidae leven voornamelijk in tropische en sub-tropische wateren. De meeste soorten strombidae komen uit de Indo-West Pacific, ook uit Oost-Indo pacific en de westelijke Atlantische oceaan. Verder kan er een enkele soort gevonden worden aan de Afrikaanse kust en ook komen er zo’n 6 soorten uit het Caribische gebied. Daarnaast zijn er nog een paar soorten uit de kusten rond de Amerika’s en een enkele uit Australië.

Barneystrombus

Canarium

Conomurex

Dolomena

Doxander

Euprotomus

Gibberulus

Harpago

Labiostrombus

Laevistrombus

Lambris

Lentigo

Lobatus

Margistrombus

Mirabilistrombus

Ophioglossolambris

Persististrombus

Sinustrombus

Strombus

Terestrombus

Tricornis

Lentigo