Schelpen

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.
Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het verspreiding gebied van de soort. Ook mag ik hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, Wanneer is het gevonden, Op het strand of….. al deze gegevens zet je thuis in een database.

Cephalopoda

Tot de Cephalopoden behoren de inktvissen, octopussen, nautilussen en zeekatten daarnaast ook enkele uitgestorven groepen zoals bijvoorbeeld de ammonieten en belemnieten. Veel inktvissen en octopussen spuiten inkt om zich zelf tegen roofdieren te verdedigen, daarnaast communiceren ze door hun lichaam van kleur te veranderen. Het zijn vaak erg intelligente weekdieren die soms ook een schelp dragen. Dit kan zowel een inwendige als een uitwendige schelp zijn. Veel schelpdragende soorten zoals de nautilus zijn echter bedreigt en mogen niet zomaar verzameld worden. In deze database vind jij een mooi (maar nog niet volledig) overzicht van alle recente soorten die op het moment nog verhandeld mogen worden en die jij dus nog in bezit mag hebben.

Argonautidae

Spirulidae