Hoe maak ik mijn foto’s

Deze week het blog hoe maak ik mijn foto’s, voor iedereen die graag wil weten hoe ik de foto’s voor zowel wwww.mineralenenfossielenkopen.nl als www.mineralen-fossielen.nl maak. Alle mineralen, fossielen en schelpen worden op deze manier op de foto gezet, dus lees snel verder!

De Camera

Welke camera je gebruikt is van belang voor het resultaat, een camera op je mobieltje zal veel mindere foto’s leveren dan een spiegelreflex camera die er voor is gemaakt. Ik gebruik een inmiddels wat oudere Nicon D70 met een 180 mm Sigma macro lens. Ik heb voor een grote macro lens gekozen omdat deze heel veel fijne details vastlegt die een gewone lens mist. Daarnaast kan ik bijvoorbeeld ook micromount mineralen of microschelpjes op de foto krijgen, wat voor mijn doel erg belangrijk is

De Opstelling

De Foto’s worden genomen in een eenvoudige lightbox. Deze lightbox heeft een lichte onderkant, ik heb gemerkt dat dit de kwaliteit van de foto’s negatief beïnvloed. De kleuren zijn op wit veel moeilijker om goed er op te krijgen. Daarom pak ik altijd een donkergroene of zwarte ondergrond zodat de objecten er echt goed uit komen.

Ik geef ook graag mee als tip om enkel het object op de foto te zetten en niet bijvoorbeeld een muntje erbij voor de afmetingen. Het staat veel professioneler om de afmetingen onder de foto er bij te melden, en niet in de afbeeldingen. Bovendien als je dit doet kun je de afbeeldingen niet goed meer bewerken omdat je dan de schaal vaak veranderd, wat weer een verspiegeld beeld tot gevolg heeft.

Hier een voorbeeldje van een Glycymeris glycymeris in de ligthbox opstelling.

Het bewerken van de Foto’s

Tot slot zullen de foto’s ook nog bewerkt moeten worden! Dit doen we natuurlijk met Fotoshop. Fotoshop bied een hele eenvoudige manier om de foto’s relatief gemakkelijk op de juiste manier te bewerken, zeker voor deze doeleinden.

Eerst moet het object geselecteerd worden en vervolgens moet de achtergrond worden verwijderd van de foto. Hierdoor houdt je alleen de schelp over en geen achtergrond.

Wanneer ik bijvoorbeeld meerdere exemplaren beschikbaar heb zoals bij deze Glycymeris glycymeris. Dan plak ik vanuit een andere foto een 2e exemplaar erbij, dit kun je zo vaak herhalen als je nodig vind. Hierna moeten we nog een nieuwe laag maken (Rechts onder) om de achtergrond zwart of wit te kunnen kleuren. Als dit gedaan is kun je bijvoorbeeld nog een copyright en je logo in de foto zetten voor een professionele afwerking. Als ik al deze stappen heb doorlopen kan het item in de webshop gezet worden.