Geologische Tijdschaal (11) : Paleogeen

Inmiddels zijn we in het paleogeen aangekomen, het eerste tijdperk na het uitsterven van de dinosauriërs, ammonieten en enkele andere groepen. Dit tijdperk duurde ongeveer van 66 tot 23.03 miljoen jaar geleden.

Fauna & Flora

Hoewel er nog steeds bijzonder bizarre verschijnselen tussen de diersoorten zitten begint alles er steeds een beetje bekender uit te zien. Aan het begin van het paleogeen waren de zoogdieren nog kleine onopvallende diertjes. Maar tijdens de loop van het paleogeen worden ze groter en nemen ze steeds meer ecologische niches in beslag. Ook de eerste moderne grassen nemen hun opkomst, maar voor de rest blijft de flora redelijk gelijk aan die van het krijt.

Merycoidodon culbertsoni (kaakfragment van een van de eerste grazers)

Marine fauna

De grote zee reptielen hebben de K/PG grens niet overleeft, net als de ammonieten en enkele andere groepen. Ook hier begint alles steeds meer op de hedendaagse fauna te lijken. De vele vissen en mollusken nemen plekken in beslag. Ook leven de koralen erg op en ontstaan er grote riffen.

Onderverdeling en naamgeving

Het paleogeen word onderverdeeld in het Paleoceen, Eoceen en oligoceen. De naam Paleogeen komt van de Oostenrijkse paleontoloog Moriz Hörmez. Die hiermee de gesteenten lagen uit het bekken van wenen beschreef. Voorheen werd voorheen dit tijdperk de naam Tertiair gebruikt, tegenwoordig is echter besloten om dit af te schaffen.