Zand

Hoewel zand eigenlijk voornamelijk bedoeld is als een korrelgrootte voor stenen zijn deze stenen zo klein dat het eigenlijk geen stenen meer zijn. Zand is een van de meest voorkomende stoffen aan het aardoppervlak. De grote van deze korrels varieert van 63 micrometer tot 2 millimeter alles dat groter of kleiner is mag technisch gezien geen zand genoemd worden. Zijn de korrels kleiner dan 63 micrometer dan noemen wij het silt. En worden de korrels groter dan 2 millimeter dan noemen wij het grind, het gaat dus allemaal om het formaat van de korrels. Zand ontstaat in de meeste gevallen door erosie van andere gesteenten, uiteindelijk zullen zelfs de grootste bergen als zand eindigen…

Zand Verzamelen

Het klinkt misschien heel erg maf maar er zijn veel mensen die zand verzamelen en bestuderen. Deze verzamelaars verzamelen zand uit alle uithoeken van de wereld en kijken bijvoorbeeld naar welke mineralen er in zitten. Want verschil in zand is er zeker, en dit licht er maar net aan waar het zand vandaan komt. Het zand van bijvoorbeeld het Nederlandse waddeneiland Ameland bevat veel granaat. En zo zijn er nog wel een hoop voorbeelden te noemen maar ik kan wel zeggen dat het meeste zand uit kwartskorrels bestaat.

Nederland

Zand 0001 / 2e Maasvlakte, Rotterdam, Nederland / –

Zand 0001 ; dit zand van de 2e Maasvlakte bestaat bijna volledig uit korrels kwarts. er kunnen echter ook andere componenten in gevonden worden zoals glauconiet zandsteen, ertsslakken resten, limoniet en schelpenfragmentjes.

Zand 0002 / Zandmotor, Nederland / –

Zand 0002 / Dit zand is afkomstig van de Zandmotor en bestaat uit nog fijnere korrels dan het Maasvlakte zand wat slechts eventjes verderop gevonden is. Ook hier is het overgrote deel kwarts maar nu vrijwel doorzichtig.

Zand 0003 / Put van hofman, Schaijk, Nederland / 18-9-2019

Zand 0003 / Dit zand is Afkomstig uit de put van hofman, een niet meer producerend grindgat in Noord-Brabant, het zand wat je hier ziet lijkt veel ijzer te bevatten en daardoor zijn de kwartskorels oranje.

USA

Zand 0004 / Sanibel island, Florida, USA / Datum : Di 6-8-2019

Zand 0004 / Sanibel island staat bekend om de enorme hoeveelheden schelpen die er gevonden worden, en zelfs het zand staat ook bijna volledig uit stukjes schelpen.

Namibië

Zand 0005 / Namib Dezerd, Namibië / Datum : 2017

Zand 0005 Dit is wat aparter zand, afkomstig uit de oudste woestijn op aarde, het grappige is dat er magnetische deeltjes tussen het zand zitten.