Riffenkalksteen

De Hohenlimburger-Kalkwerde, Hagen, Duitsland

Het is dat in dit kleine stukje van de groeve een heel ander gesteente naar de oppervlakte komt. Waar de rest uit een door ijzer aangetaste rode tot zwarte massieve kalksteen is, is de kalksteen hier wit. Ik kom er al snel achter dat dit inderdaad het gesteente is waar ik naar zocht. In deze riffenkalk vind ik de 1e koraalkolonies. Na een tijd koraalkolonies rapen, ga ik zoeken naar een manier om de brachiopoden te kunnen vinden.

Deze kalksteen is zo zacht dat je grote brokken gewoon met de hand kunt openbreken, je hebt hier de gebruikelijke houwelen niet nodig. Dit word dus mijn nieuwe techniek. Ik zoek de grootste brokken kalksteen uit en breek die open zodat dat ene naar de andere koraaltjes naar boven komen. Op een gegeven moment zie ik iets anders zitten tussen al het koraal, Brachiopoden! Een mooie klep dus missie geslaagd. 

Een stukje uit het blog van 15-7-2018 zie hier de rest van het blog LINK.

Het Gesteente

Dit bovenste stukje heb ik natuurlijk hier geplaatst voor de onderstreepte verwijzingen naar het gesteente, de riffenkalksteen. De ouderdom van dit gesteente is Givetiaan, devoon. Het is een hele lichte witte kalksteen. Die zoals de tekst al aangeeft met de handen verpulvert kan worden, het mooie aan deze kalksteen is wel dat het tjokvol fossielen zit.

Rock specimens

Hier onder vind u alle Riffenkalksteen specimens die zowel uit mijn privé collectie als uit de webshop afkomstig zijn.

Gesteente Webshop 0002 / Riffenkalksteen / Hohenlimburgerkalkwerde, Hagen, Duitsland / 55 mm

Gesteente 0002 / Riffenkalksteen / Hohenlimburgerkalkwerde, Hagen, Duitsland / 33 mm