Geologische tijdschaal (9) : Jura

We zijn alweer in het jura aangekomen, het tijdperk dat duurde van 201,3 tot 145 miljoen jaar gelden. Het is daarnaast de middelste periode van het mesozoïcum. De dinosauriërs hebben de aarde inmiddels overgenomen en zijn uitgegroeid tot echte reuzen! meer weten? Lees dan snel de rest van het blog.

Flora & Fauna

Na het einde van het trias kreeg de aarde weer een massa extinctie over zich heen, een van de grootste aller tijden! De conodonta en placodonta verdwenen volledig en ook veel ammonieten, bivalven en plesiosauriers stierven uit. Op het land waren de zoogdierachtige reptielen en amfibieën de voornaamste slachtoffers van deze ramp. Maar het waren vooral de dinosauriers die enorm van deze trias/jura klap profiteerden, en ze groeiden dus uit tot echte reuzen. De dinosauriers zoals wij die kennen, met namen als diplodocus, brontosaurus, brachiosaurus, stegosaurus en allosaurus. Ook verschijnt de eerste gevederde dinoachtige archeopteryx in Solnhofen. De lucht werd gedomineerd door vele soorten pterosauriers als Dimorphodon, rhamphorychnus en darwinopterus. Belangenrijke ontwikkelingen in het water zijn de eerste kreeftachtige. van de planten waren de coniferen, gingo’s, varens en palmvarens de dominante groepen.

Naam

Alexandre Brongiart is de eerste die de naam jura gebruikt voor dit tijdperk. Het komt van een berg op de Frans-Zwitserse grens waar veel gesteente uit deze periode dagzomen.

Gesteenten uit het jura

De voornaamste gesteente die afgezet zijn tijdens de jura zijn kleisteen, schalies en kalkhoudende zandsteen.