Geologische tijschaal (10) : krijt

Het krijt is hét tijdperk der dinosauriërs, het is in dit tijdperk dat de over bekende soorten als Spinosaurus, Tyranosaurus rex & triceratops de dienst uit maakten. Echter aan het einde van het krijt volgt de KT (krijt tertiair) grens. De meest geaccepteerde theorie is dat een gigantische meteoriet in de golf van Mexico insloeg, die de aarde maanden in duisternis hield.

Naam

De naam krijt komt van het Franse woord creta dat kalk betekend. De lagen die in het krijt afgezet zijn, zijn in Europa voornamelijk dikke pakketten van kalksteen. De naam is aan het tijdperk gegeven in 1822 door de Belgische geoloog Jean’d Omalius d’Halloy.

Fauna Marien

In de wateren van het krijt waren de mosasauriers de top predatoren vaak samenlevend met andere marine reptielen zoals plesiosauriers. Ook kwamen in het krijt groepen eencelligen als diatomeeën ten tonele, net als verschillende soorten plankton. Ook de ammonieten Bereiken in het krijt hun hoogte punt, waarna ze volledig verdwijnen. De beenvissen deden het erg goed met iconische soorten zoals Enchodus en de gigantische Xhipactinus.

Fauna terrestrisch

Het is al genoemd, het krijt is het tijdperk van de dinosauriërs met overbekende soorten als Spinosaurus, Tyranosaurus rex & triceratops. Maar minder bekend is dat ook de eerste bedektzadige planten (Planten met bloemen) in dit tijdperk voor het eerst verschijnen. En deze blijken in verhouding tot de naaktzadige zeer succesvol! En de eerste fossielen van Bladluizen, termieten, sprinkhanen, vlinders en galwespen komen ook uit het krijt. De zoogdieren waren nu een kleine nog onbelangrijke groep met nachtactieve dieren waaronder enkele buideldieren. Onder de reptielen bereken veel dieren ook een gigantische afmeting zoals sarcosuchus een krokodil zo lang als een bus! En Archelon een zeeschildpad met een enorme lengte.

KT / KPG

De Krijt-Tertiar of Krijt PaleoGeen grens maakt een einde aan dit tijdperk. En ook maakt het een einde aan de dinosauriërs & ammonieten en enkele andere groepen. Een vrij plotselinge overgang die vele wijden aan de inslag van een meteoriet. Deze meteoriet is zeer waarschijnlijk ingeslagen in de golf van mexico ca. 65 miljoen jaar geleden. Over heel de wereld vinden we uit dit tijdstip lagen aan met iridium, een zeldzaam element. Dat gevonden word op plekken waar meteorieten zijn ingeslagen.