Barnsteen

Barnsteen heeft als chemische formule: C10H16O en het is in tegenstelling tot wat mensen vaak denken geen mineraal maar een fossiel. Dat komt omdat alle organische mineralen eigenlijk geen mineraal genoemd mogen worden. Een van de eisen voor het zijn van mineralen is dan ook dat zij een natuurlijke niet organische stof zijn. De bekendste barnsteen is geel tot diep oranje, en bruin. Echter barnsteen uit Sumatra is blauw. Barnsteen kan opaak of transparant zijn.

Bewerking

Met een doek en een beetje tandpasta kun je wat betreft de bewerking al een heel eind komen. Smeer de tandpasta in de doek en wrijf dit langzaam tegen elkaar tot je op het gewenste punt bent. Pas hierbij wel op dat barnsteen zo makkelijk te bewerken is omdat het zo zacht is. Het breekt dus net zo eenvoudig, de precieze hardheid van barnsteen is 2,5. Het is ook ten strengste afgeraden om de barnsteen met alchol, parfum of andere chemicaliën te behandelen.

Naamgeving

De naam barnsteen komt uit het Duits “ Bernstein “ wat branden betekent, en inderdaad barnsteen zal goed branden. Het is af en toe wat verwarrend want in het Engels heeft barnsteen weer een heel andere naam namelijk Amber. De term amber word in het Nederlands dan weer gebruikt voor een grijzige substantie die uit walvissen afkomstig is, vroeger werd dit veel verwerkt in bepaalde parfums.

Fossielen Webshop 0099 / Baltisch Barnsteen / Baltische kust, Polen / Eoceen / max. 25 mm

Fossielen Webshop 0101 / Sumatraanse Barnsteen / Een steenkoolmijn in Sumatra, Indonesië / Eoceen tm Mioceen / max. 60 mm

Fossielen Webshop 0102 / Sumatraanse Barnsteen / Een steenkoolmijn in Sumatra, Indonesië / Eoceen tm Mioceen / max. 28 mm

Fossielen 0107 / Baltisch Barnsteen / Baltische kust, Polen / Eoceen / max. 26 mm

Fossielen 0108 / Sumatraanse barnsteen / Een steenkoolmijn in Sumatra, Indonesië / Eoceen tm Mioceen / 29 mm