Foraminifera

Foramiferen zijn eencellige organisme met een uitwendig kalksteen skelet, Dit skelet is bij de meeste foraminiferen opgebouwd uit verschillende kamers. De meeste van deze kalkstenen skeletjes zijn opgebouwd uit calciet. Dat is dus ook de reden dat foraminiferen veel als fossiel worden terug gevonden. Het zijn eencellige organisme dus dat betekend dat deze fossielen erg klein zijn! De meeste zijn enkel goed zichtbaar met een microscoop maar de grootste soorten worden enkele centimeters groot. De foraminiferen zijn voor het eerst aangetroffen in het fossil-record van af het cambrium en zij komen nog steeds wereldwijd voor.

Leefwijze

Er zijn twee type foraminiferen zo heb je bentische foraminiferen en planktonische foraminiferen. De bentische foraminiferen leven op de bodem van de zee. De planktonische foraminiferen aan de andere kant zweven in de waterkolom.

Micro-fossielen

Dit zijn dus echte microfossielen en het verzamelen van foraminiferen is dan ook zeer specialistisch werk. Zo worden er microfossiel-slides gebruikt om de foraminiferen te bewaren, en het determineren is al helemaal een ramp….

Nummulites (Lamarck, 1801)

Fossielen 0044 / Nummulites Sp, / Omg. Girola, Spanje / Paleoceen, Daniaan +/- 60 MA / 16 mm

Fossielen 0314 / Lepidorbitoides minor / St. Pietersberg, Limburg, Nederland / Maastrichtiaan, Krijt / Datum : 8-6-1991