Fossielen

Fossielen verzamelen, Wat is een Fossiel?

Fossielen zijn alle versteende resten van organismen. Het zijn dus alle sporen, afdrukken of resten van een organisme die versteend worden teruggevonden.  Het woord fossiel komt uit het latijn en betekend voorwerp dat is opgegraven. Fossielen worden over de hele wereld terug gevonden in een hele serie van gesteenten. De sedimentaire gesteenten echter bieden vaak de beste mogelijkheden voor het preserveren van het fossiele organismen. Maar hoewel er wel eens anders gesuggereerd kunnen er ook in andere gesteente fossielen worden terug gevonden. Fossielen kunnen zoals eerder aangegeven in verschillende vormen worden aangetroffen. Zo heb je de eigenlijke restanten “ het fossielen organisme zelf “ het negatief van het oorspronkelijke fossiel “ de afdruk van het fossielen organisme “  en als laatste kennen we ichnofossielen “  Sporen die door een eens levend organisme zijn achtergelaten in het gesteenten “.

Bestel nu >

Het fossilisatie proces
Als een organisme sterft en word bedekt met sediment is er een kans dat het organisme in loop der tijd “tijd in miljoenen jaren” versteend/fossiliseert. Het gaat bij fossielen in bijna alle gevallen harde onderdelen van het lichaam. Als we het over fossielen hebben dan hebben we het in de meeste gevallen dus over dingen als botten, tanden, schelpen enzovoort. In het fossilisatie proces zelf worden organische delen vervangen door mineralen door druk, temperatuur en andere natuurlijke invloeden. Mineralen als calciet en pyriet zijn goede voorbeelden van mineralen die tijdens de fossilisatie het organische materiaal vervangen.

Fossielen verzamelen

Er zijn veel mensen die zich bezig houden met fossielen als hobby. Deze hobbyisten worden amateur-paleontologen genoemd. Maar als men een zorgvuldige fossielen collectie opbouwt dan wil dat niet zeggen dat er geen wetenschappelijke waarde aan vast kan zitten. Er zijn fossielen verzamelaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de paleontologie door vondsten en ingevingen. Hoewel dit een uitzondering is zal het altijd boeiend zijn om met fossielen bezig te zijn. Het opbouwen van een collectie als wel het verzamelen en prepareren van materiaal zullen de nodige uitdagingen opleveren. Het resultaat is bijna altijd een grotere kennis van het voorbijgaande leven op aarde. Tegenwoordig is er ook online enorm veel informatie te verkrijgen over vindplekken geologische formaties en andere aanverwante onderwerpen. Ook is er een enorme online markt ontstaan die zich commercieel bezig houd met fossielen. Het is altijd een risico dat de juiste gegevens bij een fossiel ontbreken of dat er met het fossiel geknutseld is. Daarom is het van groot belang om de juiste leverancier te vinden. Wij leven een gevarieerd aanbod aan van 100% authentieke fossielen mineralen edelstenen en schelpen daarom is Mineralenenfossielenkopen.nl altijd de 1e keus.

Planten / Plantae

Foraminifera / Foraminiferen

Fungi / Schimmels

Graptolithhina / Graptolieten

Bryozoa / Mosdiertjes

Porifera / Sponzen

Anthozoa / Bloemdieren

Echinodermata / Stekelhuidigen

Brachiopoda / brachiopoden

Mollusca / Weekdieren

Arthropoda / Arthropoden

Vertebrata / Gewervelden

Stromatolieten

Coprolieten

Annelida

Ichnofossielen

Algae / Algen

Uit passie geboren

Zoek je een uniek cadeau? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 2 miljard jaar oud fossiel of een prachtige edelsteen.