Ammoliet & Ammoniet

Dit materiaal genaamd ammoliet wordt enkel gedolven in de bear paw formation in Alberta, Canada. In slechts een paar groeves, dus is het uiterst zeldzaam. De edelsteen is zeer gewaardeerd om de speling van groene blauwe en rode kleuren. Hoe meer kleur een ammoliet specimen heeft hoe duurder & waardevoller het wordt.

Het materiaal werd in 1960 voor het eerst in sieraden verwerkt en in 1981 werd het door de Colored stones commison of the world jewellery confederation als organische edelsteen erkend. Het is een van de weinige organische edelstenen, andere zijn parels en barnsteen. Ammoliet is ook wel bekend als korite, de handelsnaam. Dit omdat de mijnen in handen zijn van Korite international Ltd. Er zijn slechts 3 soorten ammonieten die de ammoliet produceerden dit zijn Placenticeras meekiPlacenticeras intercalaire en Baculites compressus.

Slechts 5% van de ammoliet die in Canada wordt gevonden is edelsteen kwaliteit, het komt ook alleen voor aan het oppervlak van de schelp. Daarom kan slechts 20% van een schelp worden gebruikt. De schelpen bestaan voor een groot deel uit aragoniet “wat net als bij parels het geval is ” echter heeft ammoliet sporen van aluminium, barium, chromium, koper, ijzer, magnesium, manganese, silicon, strontium, titanium en vanadium.

Ook andere af en toe als edelsteen verwerkt. Doordat er pyriet in zit hebben deze stenen een bruine kleur afwisselend met messing-geel (Pyriet) en wit (Calciet).

Ammoliet

Fossielen 0112 / Ammoliet / Alberta, Canada / Bearpaw Formation, Campaniaan, Krijt / 20 mm

Ammoniet

Cabochons Webshop 0001 / Ammoniet / Whitby, UK / Toarciaan, Jura / ovaal / 25 mm / VERKOCHT

Cabochons Webshop 0002 / Ammoniet / Whitby, UK / Toarciaan, Jura / ovaal / max . 21 mm