De Mineralen verzameling ordenen!

Wat is een mineraal?

Om even bij het begin te beginnen Wat is nu precies een mineraal? Een mineraal is een bepaalde chemische samenstelling in vaste conditie, dus geen gas of vloeistof. Elk mineraal moet zijn eigen kristalrooster hebben. en in natuurlijke conditie optreden. “ Dus op aarde te vinden zijn maar bijvoorbeeld buitenaards kan ook “. Dat houd dus in dat als iets door de mens is gemaakt het automatisch geen mineraal is. Ook is het van belang dat het niet van organische oorsprong is. Dus barnsteen of parels zijn bijvoorbeeld automatisch geen mineralen.

Mineralen

Aan mineralen worden verder ook veel genezende eigenschappen toegewezen echter is dit nooit wetenschappelijk bevestigd daarom is het dus onzin. Wel is het zo dat alle stenen en gesteenten zijn opgebouwd uit mineralen. Het is de vaste massa onder onze voeten. Je zou kunnen stellen dat er zonder mineralen geen leven mogelijk kan zijn. Ook in onze moderne industrie worden allerlei mineralen verwerkt. Hoeveel zeldzame mineralen zitten er alleen al niet in uw mobiele telefoon! Nu we alle feiten weer even op een rijtje hebben gaan we het hebben over het ordenen van uw mineralenverzameling.

 

1 : Augiet / Caldera de taburiente, La Palma, Canarische Eilanden / Micromount

2 : Fluoriet / Mina Moscona, Solis, Spanje / Handstuk

3 : Kwarts, Var. Rookkwarts / Hohenstein, Erongo, Namibië / Handstuk

Het organiseren van uw mineralen verzameling. 

Als verzamelaar kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. De organisatie en opslag van gegevens is voor een mineralenverzamelaar het aller belangrijkste wat er is en je zult het altijd nodig hebben. Zelf deel ik mijn verzameling in aan de hand van de Strunz classificatie een systeem dat de mineralen indeelt aan de hand van alle chemische eigenschappen en er zijn 10 groepen te weten:

  1. elementen
  2. Sulfieden
  3. haliden
  4. oxiden
  5. carbonaten
  6. boraten
  7. sulfaten
  8. fosfaten
  9. silicaten
  10. organische verbindingen “ bij deze classificatie word het wel toe gerekend maar heel officieel zijn het geen mineralen”

M5 Aragoniet 1 Waar De dus staat voor Mineraal de 5 voor carbonaten en de 1 voor het hoeveelste stukje aragoniet in mijn verzameling het is.  Mijn kaartje ziet er daarom betrekkelijk simpel uit. zie voorbeeld foto hier onder om een idee te krijgen .

Overige gegevens als hardheid en kristalstelsel zet ik vervolgens in mijn digitale systeem wat ik via Exel heb aangelegd. Mocht je dit toch prettig vinden om er bij te hebben dan kun je het er natuurlijk altijd bij zetten op het kaartje.

Polymorfe mineralen

Daarnaast heb je ook nog zoiets als Polymorfe mineralen. Dat wil zeggen het zelfde mineraal maar dan uit een ander kristalrooster. Om een voorbeeldje te geven: Aragoniet is een polymorf van calciet en het minder bekende vateriet. Dit maakt voor het geheel weinig uit wel is het de kunst deze mineralen in de collectie bij elkaar te houden.

Micro & Macro

En wat voor mineralen verzamel je eigenlijk specialistisch of generalistisch. Er zijn allerlei specialisaties denkbaar de eerste onderverdeling die mensen op dat gebied vaak maken zijn macro & micro verzamelaars. De macro mineralenverzamelaars kiezen voor handstukken. Grotere specimens die variëren in grote van een klein handstuk tot een flinke rots van enkele kilo’s. De micromount mineralen verzamelaars kiezen voor de kleine specimens die vaak enkele met een stereomicroscoop goed te zien zijn. In een ander blog zal ik dieper in gaan op micromount mineralen.

Tot slot

Als mensen langer verzamelen gaan ze liever meer zelf zoeken wat natuurlijk ook het leukste is. Maar veel mensen gaan enkel zelf zoeken daarmee zal je jezelf enorm beperken. Je zult dan nooit iets als Cyanotrichiet of een klompje goud van enig formaat in handen kunnen krijgen. Dus laat je niet beperken en gebruik het INTERNET! Dat was het blog het ordenen van uw mineralenverzameling. Tot volgende week.

1 : Sturmaniet / Kurman, Zuid-Afrika / Handstuk

3 : Haüyn / In den Dellen, Eifel, Duitsland / klein handstuk

4 : Aurichalciet / Mapini, Mexicio / Handstuk