De fossiele planten van de Piesberg!

Deze week het blog de fossiele planten van de Piesberg! Welke fossielen verzamelaar heeft er nu nog nooit van de Piesberg gehoord? Een fossielen locatie die wereldberoemd is vanwege zijn vaak prachtig bewaard gebleven fossiele planten. De Piesberg is een steenkool/zandgroeve. De steenkool bevat de fossiele planten en deze stammen uit het carboon. Deze steenkool bestaat volledig uit fossiele planten, er kunnen in de steenkool ook enkele fossielen arthropoden en degenkrabben gevonden worden. Zelden zijn er ook mineralen gevonden in deze steenkool afzettingen. Ik richt mij vooral op het dierenrijk en heb eigenlijk nauwelijks kennis van Fossielen planten. Toch ben ook ik zeer benieuwd naar deze Fossielen locatie, met in de hoop enkele dierlijke restanten en mineralen te verzamelen maar of dat gaat lukken.

Excursie Piesberg (27-5-2018)

Om 7 uur vertrokken ik en mijn vader de richting Piesberg, via een door Stichting Geo Oss georganiseerde excursie. Na een voorspoedige rit van +/- 2 uur komen we aan op de aangegeven parkeerplaats. Een klein deel van de deelnemers en onze gids waren al gearriveerd en het duurde niet lang voordat de rest er ook was.  Eenmaal in de groeve krijgen we van onze gids uitleg over de gesteentelagen en het voorkomen van verschillende dier/plantensoorten. Tijdens het carboon was de piesberg een groot moeras waar plantenresten zich opstapelden. Hierdoor kon er geen zuurstof bijkomen en dit wat ideaal is voor het fossilisatie proces.

Fossiele planten

Na de uitleg lopen we de groeve in, vanaf hier heb je een prachtig overzicht over op de groeve.  Het leuke is dat elke steen die je omdraait wel enkele fossielen planten bevat. Dus na eerst even rond gelopen te hebben zoek je al snel je plek. Je zoekt in de richting van de laag waar al deze resten uitkomen. Het eerste gat wat ik maak om dit te bereiken levert niets op dan een soort steenkool-drap tijd om wat te verplaatsen. Na weer losse steenkool te hebben verwijderd kom ik op de juiste lagen uit. Op deze plek besluit ik dan ook door te gaan tot mijn 2 emmers gevuld zijn. De tijd gaat voorbij en er blijven alleen maar meer fossielen boven komen. na een tijdje zie ik dat mijn emmers vol zitten dus word het weer tijd om in te pakken en te vertrekken.

Weer Thuis.

Eenmaal thuis gekomen ben ik maar meteen begonnen om alles uit de emmers te halen en nog eens goed te bekijken. Dan volgt het determinatie proces, zelf heb ik zeer weinig planten kennis en ben ik genoodzaakt literatuur raad te plegen. Gelukkig heb je via het internet zo het een en het ander boven gehaald. Het probleem is echter dat het niets helpt om gewoon naar plaatjes te kijken, je zal specifieke eigenschappen van de genera moeten achterhalen om andere genera uit te kunnen sluiten. Dit is dan ook iets wat ik niet meteen voor elkaar heb gekregen. Na wat hulp ingeschakeld te hebben heeft het nog een tijd geduurd voordat ik de 1e  exemplaren tot het juiste geslacht kon determineren. Ook heb ik andere laten kijken die al enkele namen hadden gevonden.