Conidae slakken met een dodelijk gif!

Conidae – Cone shells

Deze week Conidae, slakken met een dodelijk gif! Als je het hebt over natuurlijk gif dan denken de meeste mensen meteen aan slangen, kikkers of kwallen. En daar zijn zeker zeer dodelijke soorten van te noemen. Een groep die misschien wel net zo dodelijke soorten kent staat volledig in de schaduw van de bekendere groepen. Dit zijn de Conidae een familie van slakken waarvan enkele soorten in staat zijn om een mens te doden. En dit met een druppeltje gif.

Schelpen verzamelen

Toch is het ook een familie met veel contrast want de schelpen van deze warm water/tropische marine slakken hebben veel aparte kleuren, patronen en mooie vormen. Dat maakt ze voor schelpenverzamelaars extra interessant, niet zo gek dus dat het een van de meest geliefde schelpenfamilies is. Bovendien zijn er ook nog eens genoeg soorten te vinden om je zelf op te specialiseren. van deze familie zijn er vandaag de dag nog zo’n 800 soorten in leven. De slakken leggen hun eieren af in zakvormige capsules. Ook is er meestal klein operculum (afsluitklepje) aanwezig. De conidae-soorten zijn het meest algemeen in de indo-Pacific regio maar deze slakken komen wereldwijd voor in alle tropische zeeën.

taxonomische indeling

Voor het jaar 1993 bevatte de familie conidae alleen conus-soorten (Soorten uit het geslacht conus). In het jaar 1993 is de taxonomie van de conidae voor het eerst grondig op de schop gegooid. De conidae-soorten zijn opnieuw onderverdeeld in verschillende subfamilies. De subfamilies bevatten onder andere veel soorten die eerst bij de turridae werden ingedeeld. En de echte conidae werden verplaatst naar de subfamilie coniae. Een lange tijd bleef het toen zo. Tot dat er in 2009 en in 2011 nieuwe technieken beschikbaar kwamen die verder in konden gaan op de moleculaire fylogenie. Soorten die als turridae werden beschreven zijn weer als aparte families neer gezet. Daardoor behoren nu alleen de conidae soorten in deze familie die er altijd al in hebben gezeten.

Fotoserie

Omdat er over de conidae verder niet heel veel te vinden is sluit ik dit blog af met een prachtige reeks foto’s van conidae uit de webshop en uit mijn privé collectie. Dit was het blog Conidae slakken met een dodelijk gif! tot volgende week. P.s. Natuurlijk zijn er ook op internet een hoop conidae te vinden de mooiste exemplaren staan natuurlijk op mijn website. LNK

1 ; Conus imperalis / Bohol, Filipijnen / Verzameld in ; 1980

2 ; Conus namocaris / Zanzibar, Tanzania

3 ; Conus striatus / Samar, Filipijnen / Verzameld in ; 1989

4 ;Conus striatus / Samar, Filipijnen / Verzameld in ; 1989

5 ; Conus tesselatus / Bohol, Filipijnen / Verzameld in ; 1988

6 ; Conus vexillum / Jolo island, Sulu, Filipijnen / Verzameld in ; 1976