FAQ items aan het laden...
Begrippen2019-05-21T12:11:23+02:00

FAQ Mineralen

Edelstenen2019-05-26T17:08:04+02:00

Edelstenen

Al sinds de oudheid verwerkt men edelstenen voor allerlei doeleinden je zal al snel gaan denken aan sieraden en andere siervoorwerpen. Echter de meeste edelstenen worden op zeer grote schaal verwerkt in onze industrie. Toch zijn edelstenen nog het meest geliefd als ze gefacetteerd of cabochon geslepen zijn. Er zijn allerlei stenen op de markt maar een enkele mag je ook werkelijk edelsteen noemen er gelden een aantal eisen om voor namelijk de hardheid, zuiverheid en kwaliteit.  Alle stenen die niet aan deze eisen voldoen noemt men sierstenen. Een of andere **** heeft de term halfedelstenen ingevoerd, dit is echter een onofficiële term die nergens op slaat. De bekendste edelstenen zijn natuurlijk > Robijn > Saffier > Smaragd > Aquamarijn > Edel-opaal > Topaas.

Erts-mineralen2019-05-26T17:00:18+02:00

Erts-mineralen zijn alle mineralen die voor een bepaald element/grondstof gewonnen worden.

Gedegen elementen2019-05-28T14:01:38+02:00

Gedegen elementen

De term gedegen word gebruikt wanneer een element in zuivere metallische toestand word aangetroffen in de aardkorst. Het zijn dus allen stoffen die maar uit een element bestaan en in verbinding staan met een ander element. In totaal zijn er zo’n 23 elementen die als gedegen element in de aardkorst voorkomen. Goud, Zilver, Koper, platina en kwik zijn hiervan enkele voorbeelden.

 

Hardheidsschaal van Mohs2019-05-26T21:01:13+02:00

Hardheidsschaal van Mohs

De schaal van Mohs is een schaal die de relatieve hardheid van mineralen aangeeft. De schaal van Mohs gaat van nummer 1 tot en met nummer 10 op volgorde van hardheid.  De Schaal werd in 1812 gemaakt door Frederick Mohs (1773 – 1839). Mohs gebruikt hiervoor 10 mineralen die elk weer iets harder zijn dan de andere. Dit zodat ze de vorige kunnen krassen om de relatieve hardheid van een mineraal te bepalen. Deze 10 mineralen zijn als volgt ;

 1. Talk                                               (Kan bekrast worden door alles)
 2. Gips                                               (Te bekrassen met vingernagel)
 3. Calciet                                           (Te bekrassen met een koperen munt)
 4. Fluoriet                                         (Te bekrassen met een mes)
 5. Apatiet                                          (redelijk te bekrassen met een mes)
 6. Orthoklaas                                   (Te bekrassen met een stalen)
 7. Kwarts                                          (Krast bijvoorbeeld glas en staal)
 8. Topaas                                          (Maakt krassen op kwarts)
 9. Korund                                         (Maakt krassen op topaas)
 10. Diamant                                       (Word alleen door een  diamant bekrast)

Toch moet er hiernaast vermeld worden dat alleen in een laboratorium de exacte hardheid van een mineraal kan worden getest. Maar voor de mineralenverzamelaars is dit zeker een heel handig hulpmiddel om de hardheid te bepalen.

Micromount mineralen2019-05-23T12:19:17+02:00

De term micromount-mineralen betekend letterlijk klein monteren. het zijn dus kleine mineralen die men in micromount doosjes bewaart. Vaak heb je een goede microscoop of loop nodig om deze mineralen te kunnen zien. De grote voordelen van micromount-mineralen zijn dat ze weinig ruimte in nemen ten opzichte van handstukken. Daarnaast komen veel soorten mineralen alleen in kleine hoeveelheden voor en hebben de kristalen vaak minder beschadigingen.

Mineralen2019-05-21T11:56:33+02:00

Om tot een mineraal gerekend te kunnen worden moet een steen/chemische samenstelling aan bepaalde eisen volden dit zijn als volgt :

 • Het mineraal moet in de natuur “zonder menselijk toedoen” gevonden worden
 • Het mineraal moet een eigen chemische formule en een eigen kristalrooster hebben
 • Het mineraal moet in vaste vorm verkeren. “dus geen bijvoorbeeld geen gas”

Kun je al deze eigenschappen aan het Mineraal Toerekenen? Dan pas mag je officieel van een Mineraal spreken. Het is voor velen een hobby om deze bijzondere stenen te verzamelen, van fonkelende kristalletjes tot opake ruwe rotsen alles komt naar voren. Vindplaatsen zijn er over de hele wereld en het bezoeken van groeves mijnen en bergen zijn goede manieren op de collectie aan te vullen. Maar dat niet alleen er is ook een zeer levendige markt op het internet, mineralen zijn daar gemakkelijk aan te komen, maar niet zelden ontbreekt de vindplaats. Dit maakt het kristal voor een echte liefhebber waardeloos.

FAQ Fossielen

Fossielen2019-05-21T11:44:47+02:00

Fossielen zijn alle versteende resten van organismen. Het zijn dus alle sporen, afdrukken of resten van een organisme die versteend worden teruggevonden.  Het woord fossiel komt uit het latijn en betekend voorwerp dat is opgegraven. Fossielen worden over de hele wereld terug gevonden in een hele serie van gesteenten. De sedimentaire gesteenten echter bieden vaak de beste mogelijkheden voor het preserveren van het fossiele organismen. Maar hoewel er wel eens anders gesuggereerd kunnen er ook in andere gesteente fossielen worden terug gevonden. Fossielen kunnen zoals eerder aangegeven in verschillende vormen worden aangetroffen. Zo heb je de eigenlijke restanten “ het fossielen organisme zelf “ het negatief van het oorspronkelijke fossiel “ de afdruk van het fossielen organisme “  en als laatste kennen we ichnofossielen “  Sporen die door een eens levend organisme zijn achtergelaten in het gesteenten “.

Fossielen verzamelen2019-05-21T12:39:14+02:00

Er zijn veel mensen die zich bezig houden met fossielen als hobby. Deze hobbyisten worden amateur-paleontologen genoemd. Maar als men een zorgvuldige fossielen collectie opbouwt dan wil dat niet zeggen dat er geen wetenschappelijke waarde aan vast kan zitten. Er zijn fossielen verzamelaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de paleontologie door vondsten en ingevingen. Hoewel dit een uitzondering is zal het altijd boeiend zijn om met fossielen bezig te zijn. Het opbouwen van een collectie als wel het verzamelen en prepareren van materiaal zullen de nodige uitdagingen opleveren. Het resultaat is bijna altijd een grotere kennis van het voorbijgaande leven op aarde. Tegenwoordig is er ook online enorm veel informatie te verkrijgen over vindplekken geologische formaties en andere aanverwante onderwerpen. Ook is er een enorme online markt ontstaan die zich commercieel bezig houd met fossielen. Het is altijd een risico dat de juiste gegevens bij een fossiel ontbreken of dat er met het fossiel geknutseld is. Daarom is het van groot belang om de juiste leverancier te vinden. Wij leven een gevarieerd aanbod aan van 100% authentieke fossielen mineralen edelstenen en schelpen daarom is Ibe’s naturalhistory is altijd 1e keus.

Fossilisatie proces2019-05-21T12:36:11+02:00

Als een organisme sterft en word bedekt met sediment is er een kans dat het organisme in loop der tijd “tijd in miljoenen jaren” versteend/fossiliseert. Het gaat bij fossielen in bijna alle gevallen harde onderdelen van het lichaam. Als we het over fossielen hebben dan hebben we het in de meeste gevallen dus over dingen als botten, tanden, schelpen enzovoort. In het fossilisatie proces zelf worden organische delen vervangen door mineralen door druk, tempratuur en andere natuurlijke invloeden. Mineralen als calciet en pyriet zijn goede voorbeelden van mineralen die tijdens de fossilisatie het organische materiaal vervangen.

Gastropoda2019-05-23T11:39:55+02:00

De naam gastropoda betekend buikpotig en refereert naar de 1e gespierde poot die alle slakken hebben om zich voort te bewegen. Daarnaast zijn het de enige weekdieren die zowel op het land als in mariene omgeving voorkomen. Zij hebben zich aangepast aan elk milieu.

Geologie2019-05-21T12:38:55+02:00

De Geologie is de wetenschap die zich bezig houd met de gesteenten en ouderdom van onze planeet. De wetenschappers “ de geologen “ gebruiken vaak gids fossielen om de ouderdom van gesteenten vast te stellen. Als bepaalde soorten fossielen soorten op 2 geografisch verschillende plekken voorkomen dan is het bijvoorbeeld aannemelijk dat deze gesteenten de zelfde ouderdom hebben.

Paleontologie2019-05-21T12:38:23+02:00

Paleontologie is de wetenschap die zich bezig houd met de studie naar fossielen. Aan de hand van fossielen proberen deze wetenschappers “ de paleontologen “  de evolutie van het voorbijgaande leven te reconstrueren. Ook worden paleo-ecosystemen en de hierin voorkomende fossiele organisme bestudeerd.

Uit passie geboren

Zoek je een uniek cadeau? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 2 miljard jaar oud fossiel of een prachtige edelsteen.

Ga naar de bovenkant